Om

Den här bloggen drivs av arkeologerna vid Jönköpings läns museum. Vi arbetar med att undersöka, dokumentera och värna länets kulturarv i form av forn- och kulturlämningar samt att sprida kunskap och intresse för dessa. Verksamhetsområdet är mångsidigt och omfattande och spänner från äldsta stenålder till idag.

Tack vare arkeologin vet vi idag ganska mycket om den förhistoriska människans livsvillkor, deras boplatser, näringar och förhållande till döden. Spåren är många gånger inte synliga ovan jord, utan åtkomliga först genom arkeologiska undersökningar. Monument i jord och sten reser sig fortfarande i landskapet där de utgör en källa till kunskap likväl som fascinerande och mäktiga upplevelser. Gravfält med domarringar och stensättningar, odlingsrösen, borgruiner, milstenar, kolbottnar och hålvägar är alla en del av vårt förflutna.

Enligt samhällets mål ska kulturhistoriska likväl som konstnärliga och estetiska värden i våra kulturmiljöer tas tillvara och utvecklas. Den kunskap som finns på Jönköpings läns museum är viktig i detta sammanhang, i allt från samhällsplanering till förmedling av kulturmiljöernas betydelse.

Här på bloggen vill vi berätta om vårt dagliga arbete och dela med oss av våra erfarenheter och upplevelser.

3 tankar på “Om

 1. Först ska man väl Tacka för en supertrevlig blogg. Sen har jag en fråga. Vilken sort av fynd gör att ni finner det värt och intressant nog att besöka en plats? Om man tex hittar något på sin tomt?

  Mvh
  S

  • Tack, vad roligt att du uppskattar vår blogg!
   Om du som privatperson hittar någon typ av fynd så välkomnar vi att du hör av dig till oss, gärna med ett foto av ”fyndet” så kan vi göra en första bedömning och sen se hur vi går vidare. Skulle det vara aktuellt för dig får du gärna kontakta arkeolog och enhetschef Mikael Nordström (mikael.nordstrom@jkpglm.se eller tel 036-30 18 39).

 2. Hej! Jag är en markägare i Rödja Norra Sandsjö socken Nässjö kommun. Jag har hittat ca 25-30st
  odlingsrösen i vår skog man ka även uttyda att det varit odlat på små smala åkrar bredvid. Jag kommer ihåg när min far gjorde en skogsväg jämte dessa små åkerbitar så sa grävmaskinisten
  att här har det legat ett hus. Jag har tittat på gamla byakartan från 1796 o 1852 vi Laga Skiften
  men har ej kunnat se på dessa att det varit odlat där eller att det funnits några byggnader i så fall
  är de äldre. Är detta något av intresse jag har även bilder .
  Med vänlig hälsning Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s